Výživa

Co lze řešit?

    Výživa hraje ve zdraví člověka zásadní roli – jako prevence i jako forma léčby. Stejně tak má strava význam v kondičním tréninku, ve vytrvalostních sportech i v následné rekonvalescenci. S čím lze tedy přijít a co lze řešit?

  • chronická únava
  • časté nemoci a nachlazení
  • alergie, kožní problémy (akné, ekzémy,..)
  • špatné zažívání, zácpy, pálení žáhy,
  • Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie, potravinové alergie
  • zvýšení fyzické výkonnosti
  • problémy s početím
  • metabolický syndrom (nadváha, zvýšená hladina cholesterolu a krevního cukru, vysoký krevní tlak)
  • problém nabrat váhu
  • špatné jaterní testy
  • překyselení organizmu
  • preventivně, konzultace správné přípravy pokrmů aj.

Co je součástí konzultace

 

    Konzultace je včetně zdravotního dotazníku a aplikování poznatků na Váš zdravotní stav v délce cca 1 hodiny. Během výživové konzultace můžeme probrat různé výživové směry, jako je dělená strava, paleo strava, strava podle krevních skupin, makrobiotika, vegetariánství a veganství (chcete nahradit maso?), ale především se seznámíme se základními, obecně funkčními potřebami lidského organismu, jeho nároky na výživu, principem trávení jednotlivých složek potravy a také, které potraviny jak působí (např. jak je to se solí), jaký mají vliv různé tepelné úpravy pokrmů, jaké potřeby bude mít mladý aktivní člověk, těhotná žena nebo starší člověk, jak to souvisí s ročním obdobím nebo proč je důležitá regionálnost potravin. Povíme si o potravinách, které mají příznivý vliv na zdraví a které možná neznáte. Když pochopíme souvislosti, není nutné slepě následovat žádnou formu přísné diety. Rozebereme Váš zdravotní stav a vysvětlíme si, jak použít nových poznatků pro nápravu všech zdravotních problémů. Probereme také eventuální vitamínovou suplementaci a jak řešit některé zdravotní problémy způsobené jejich nedostatkem – jako příklad viz o homocysteinu. Potřebujete-li pomoct s jídelníčkem, sestavíme Vám jej na míru.

Komu se zelení, tomu se nelení?

 

    A protože i při sebelepším výběru potravin je v dnešní době obtížné dosáhnout takových jejich kvalit a výživových hodnot, které by plně pokrývaly naši potřebu (ať už např. kvůli intenzivnímu zemědělství a vyčerpání půd nebo kvůli rafinaci potravin), seznámíme se také se zelenými potravinami (zejména zeleným ječmenem a chlorellou) a jinými tzv. superpotravinami, které výborně rozšiřují jídelníček a umožňují kromě sycení těla výživovými látkami také jeho vyčištění a následnou regeneraci. Povíme si o jejich vlastnostech, způsobech užívání (důležité např. při autoimunitních onemocněních) i jejich vlivu na zvýšení fyzické a duševní aktivity, což ocení nejen aktivní sportovci. Výborné výsledky s jejich užíváním jsou při léčbě např. metabolického syndromu a všech jeho částí (vysoký krevní tlak, cholesterol, krevní cukr a nadváha), alergií a různých kožních chronických obtíží, jako je atopický ekzém, úpravě zažívání a tělesné váhy, anemikům pomáhá doplnit železo i prekurzor hemoglobinu, při správném dávkování i volbě kvalitního produktu má pozitivní vliv i na onemocnění mnohem závažnějšího charakteru.