Tak by pravil klasik. Ale stejně jako v pohádce, ani my se bez soli neobejdeme. Problém je, že ji většinou nadužíváme a navíc nemáme k dispozici většinou tu správnou. Která to je a jak se liší od ostatních, se dovíte v tomto souhrnu, který jsem pro Vás připravil.

Himálajská krystalická nerafinovaná sůl

Na rozdíl od mořské a běžné kamenné soli:

  • Není chemicky čištěna (rafinována) při těžbě a neztrácí tak svoji biofyzikální hodnotu → neobsahuje jen sodík (Na) a chlór (Cl), ale dalších více jak 80 prvků potřebných pro tělo (tyto prvky tělo spoluvytváří) = jde o „živou sůl“, je snadno vstřebatelná a její přebytky tělo lehce vyloučí bez vedlejších účinků.
  • Pochází sice také z moře, ale prehistorického, starého asi 250 mil. let, které nebylo ještě zněčistěno špinavým prostředím.
  • Byla vytvořena při stlačování litosférických desek při vzniku Himálají za vysokých tlaků → vznikla tak velmi přesná krystalická struktura, díky které:- jednotlivé krystalky jsou stlačeny do malých rozměrů a jejich prostřednictvím jednotlivý prvek dokáže lépe proniknout do buňky. – v nich obsažená informace mimořádně přesné pravidelné krystalické (geometrické) struktury soli pomáhá reinformovat poškozené buňky o správné struktuře (např. rakovinotvorné buňky) a tvoří díky své geometrické struktuře jemné fraktálové formy, což ji dodává silné, přirozené, životatvorné síly pro orgány a nervy a vysokou bioenergetickou a bioinformační hodnotu.
  • Prostředí našeho organismu již není rovnovážné tak, jak tomu bylo od narození. Problém spočívá v rovnováze kyselin a zásad v našem těle (acidobazická rovnováha), která je s vývojem každého z nás všeobecně narušena ve prospěch kyselin. Látkovou výměnou si tělo dokáže samo vytvořit kyseliny, neumí však již samo vytvářet zásady. Zde právě hrají významnou roli zásadotvorné minerály a stopové prvky (zejména hořčík, vápník, sodík, draslík, selén a železo) obsažené v přírodní kamenné soli, které významně potlačují roli kyselin. Tato sůl pomáhá vyvážit poměr mezi Na2+ a K a tím zajišťuje správnou funkci sodíko-draselných pump na membránách buněk → správná funkce energetického metabolizmu, funkce nervů a svalů,… Regeneruje také sliznice.
  • Bez přísad proti spékání a hrudkování (calciumcarbonat, magnesiumcarbonat,…), bez kozervačních látek (E 535, E 536, E 540, E 550, E 570, E 572 aj., nebývají uváděny).
  • Bez uměle přidaných prvků jódu a fluoru (vysoce toxických halogenů): nejsou-li přírodně vázány, tělo je hůře vstřebává a navíc jsou tělem identifikovány jako jed. Jód je navíc prvek, který časem sublimuje – vyprchává, není-li v potravině přírodně navázán. V himálajské soli je jód v iontové podobě, kdy se dobře vstřebává a tělu prospívá.
  • Tělo se snaží běžnou kuchyňskou sůl izolovat, aby se stala neškodlivá. K tomu je používána buněčná tekutina. Buňky vysychají, tělo žízní. Přebytek této toxické látky se tělo snaží ze sebe co nejrychleji vyloučit. Tato snaha je setrvalá a způsobuje přetěžování vylučovacích orgánů. Ledviny dokáží vyloučit pouze 5 – 7 gramů kuchyňské soli denně, zatímco její průměrná denní spotřeba na osobu činí 12 – 15 gramů. Nevyloučená kuchyňská sůl v těle opět zkrystalizuje, a to tak, že se váže na neodbouratelné bílkoviny, které se opětovně ukládají v kostech a kloubech. Zde nachází často původ bolestivé onemocnění kloubů jako revma, artritida a dna. Kromě toho se v důsledku konzumace kuchyňské soli může vyskytnout zvýšený krevní tlak a osteoporóza, otoky, celulitida, poškození ledvin, vznik žlučových a ledvinových kamenů (při sloučení s kyselinou močovou). Himálajská sůl pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy, čímž předchází onemocněním, jako infarkt myokardu či cévní mozková příhoda.
  • Pomáhá při cestování, udržuje tělo ve výborné kondici i ve zhoršených podmínkách (horko, nedostatek pohybu, stísněný prostor, dlouhá cesta, nervozita, horší trávení, natékání končetin), funguje jako přírodní deodorant, doplňuje zubní pastu, je výborná proti zubnímu kámeni a léčí sklovinu. Upravuje zažívací obtíže. Může způsobit snížení váhy, protože tlumí pocity hladu. Při jejím pravidelném používání se snižuje potřeba solit. Obsah železa pomáhá proti chudokrevnosti. Tento prvek dává soli její typické růžové zbarvení. Je nápomocná také při vylučování těžko odbouratelných a usazených látek, jako jsou těžké kovy (rtuť, olovo, arsen,..), vodní kámen nebo nestrávené živočišné bílkoviny.
  • Slaná chuť ovlivňuje dle čínské tradice ledviny a močový měchýř. A právě v ledvinách sídlí podle této tradice naše životní energie. Jsou-li naše ledviny v horší kondici, i naše životní síla může být oslabena. Ledviny jsou orgán, který od 20 let už jen stárne, nelze je již regenerovat.

Himálajskou sůl lze využít kromě přípravy pokrmů také na výrobu solanky – jako očistný nebo iontový nápoj, na čištění zubů a ošetření dásní, proplachování nosních dutin a kloktání, ošetření kožních onemocnění, regenerační a očistné koupele.

Himálajská sůl se těží ručně, především v oblasti Pákistánu. Její používání tak přímo podporuje zaměstnanost obyvatel chudších zemí.